De Ardèche, een mooie streek in Zuid Frankrijk

Onze streek is genoemd naar de gelijknamige rivier. Antraigues-sur-Volane ligt precies in het centrum van dit departement zoals je kan zien op onderstaand kaartje:

We bevinden ons daar waar de heuvels van de zuidelijke Ardèche de bergen van de noordelijke Ardèche ontmoeten. Een streek met enorm veel natuurschoon, overal klaterende bronnen met zuiver drinkwater, een zalig klimaat en prachtige vergezichten. De Ardèche is dan ook zeer geliefd bij buitenlanders en Fransen als locatie voor een vakantiehuis.


bnb langelot gelegen in de mooie ardeche

Bovendien ligt onze chambres d’hôtes in het 'Parc Naturel Regional des Monts d’Ardèche'. Dit betekent dat we ons bevinden in een beschermd natuurgebied waar paal en perk worden gesteld aan nieuwe bebouwing, industrie e.d.

Het Zuiden

Rijd je vanuit L'Angelot 20 minuten naar het zuiden dan waan je je direct in de Provence...

Vlakbij L'Angelot ligt het kuuroord Vals-les-Bains met z’n vergane glorie aan oude gebouwen in Art Nouveau stijl. De historische stad Aubenas ligt 5 minuten verder, zeker de moeite waard op zaterdag wanneer er markt is. Direct ten zuiden van Aubenas beginnen de wijnvelden en kan je een keur aan pittoreske dorpen bezoeken. We noemen er één: Balazuc, een juweeltje en niet voor niets uitverkoren tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk:

De Pont d'Arc

Vallon-Pont-d’Arc, (op 40 min) is het meest toeristische stadje van de Ardèche. Voor sommigen een absolute must (startpunt voor een afvaart door de Gorges de l'Ardèche, wondermooi maar zeer toeristisch) anderen rijden liever in een grote boog om Vallon-Pont-d’Arc heen en rijden rechtstreeks naar het natuurwonder de “Pont d’Arc” of bezoeken de grotten van Aven d’Orgnac, uitgeroepen tot een van de mooiste natuurfenomenen van Frankrijk. En vanaf mei 2015 is de replica van de Grotte Chauvet te bezichtigen.

Het Noorden

Rijd je vanuit Antraigues naar het noorden dan kom je op het ongerepte Plateau Ardèchois (1100 m), een uitgestrekte hoogvlakte van uitgedoofde vulkanen die hier de vorm hebben van gigantische kaboutermutsen...


De bekendste “kaboutermuts” zie je hierboven, de Gerbier du Jonc. Hier vind je de bron van de Loire, een van de machtigste rivieren van Frankrijk. Vooral Fransen slaan een bezoek aan de bron van “hun” Loire niet over wanneer ze zich in de Ardèche bevinden. Je kan de Gerbier du Jonc trouwens in 15 minuten beklimmen en hebt dan een spectaculair 360° zicht op het berglandschap.

Vlakbij zijn er nog verschillende toeristische trekpleisters zoals Lac Martial, een bergmeer waar je heerlijk op het strand kan vertoeven of watersport beoefenen (zeilen, surfen). En niet te missen: de Ray Pic waterval, een rivier die zicht uitstort in de krater van een gedoofde vulkaan.

Dit zijn slechts enkele in het oog springende bestemmingen, er is echter op het gebied van pittoreske dorpjes, volksfeesten, natuur, musea, markten etc. volop aanbod in de directe omgeving. Informatie ligt in de chambres d’hôtes ter inzage.

tarieven, info, reserveren