Lekker eten en Heerlijke Wijnen

De keuken van de Ardèche is een rijke keuken, met fijne vleeswaren (charcuterie), vlees, aardappelen en kaas . Maar de kastanje is een van de basis ingrediënten en wordt zelfs gebruikt voor het bereiden van desserts. Aan de rand van de Rhône bevinden zich wijngaarden die hoogwaardige wijnen produceren, zowel rood , rosé, wit als mousserend. En... bij een goede maaltijd hoort een lekker glas wijn, vandaar dat we deze culinaire pagina starten met een foto van een wijngaard in de zuidelijke Ardèche.

En wat eet en drinkt elke rechtgeaarde Fransman bij zijn maaltijd? Juist: brood en water. Daar betaal je niet voor en dat is erg vriendelijk. Het brood halen wij bij de plaatselijke bakkerin Caroline. Ze heeft een piepklein winkeltje op het dorpsplein en daar is het altijd bomvol. Wanneer er een maaltijd plaatsvindt op het plein voor alle dorpsbewoners (zie boven) bakt zij een reuzebrood.

Een karaf kraanwater uit de koelkast krijg je in Frankrijk altijd geserveerd. Bij L'Angelot zijn we bevoorrecht met onze eigen bron met gratis zuiver drinkwater. Met een knipoog doopten we het 'L'Angel'eau'. Het is kraakhelder zuiver water dat zo uit de vulkanische bekkens komt waarop ons huis lang geleden is gebouwd. Het hele jaar door stroomt de bron zonder ophouden, 24/24 en we hopen dat dit nog lang zo blijft!

Onlangs maakten we een foto van een uithangbord waarop een plaatselijke boer zijn producten aanbood en dit is meteen een aardige samenvatting van enkele typische producten van de Ardèche:

Een uitstekende stek om de Ardéchoise keuken te proeven is het restaurant La Montagne op het dorpsplein van Antraigues: Eigenaar Jérôme staat achter de potten en hij kookt altijd met locale producten die hij rechtstreeks betrekt van de locale producteurs. Je kan er proeven van alle typische gerechten van de Ardèche. Vanaf het terras heb je een zicht op de va-et-viens op het pleintje waar altijd leven in de brouwerij is. Een van onze gasten schreef in het gastenboek 'We voelden ons als in een Franse film'. Maar belangrijker: wat staat er zoal op de kaart? Assiette de charcuterie

Caillette

Crique ardèchoise

Het plateau met kazen uit de streek

Dessert à la crème de marrons et au rhum

Tot zover een kijkje in de keuken van La Montagne. Je kan er ook een heerlijke biefstuk bestellen, het vlees is van koeien die grazen op de weiden van de Ardèche hoogvlakte en andere gerechten die niet percé 'typisch Ardèche' zijn.

Natuurlijk is het belangrijk wat je op je bord krijgt maar eten is meer... Het gezelschap is minstens even belangrijk voor een geslaagde maaltijd. Regelmatig spreken we af met vrienden om ergens, meestal in een kleine bistro, te gaan eten. Zoals hierboven in de Auberge van Bise, een huiskamerrestaurant waar letterlijk alle producten gekweekt worden in het dorp. Meestal vinden die maaltijden 's middags plaats, de Fransen houden er niet van om 's avonds warm te eten. Voor ons was dat even wennen maar nu zijn we er helemaal mee weg!

Tot slot nog een beeld van een lunch bij L'Angelot. Ook Ilse is een voortreffelijke kok en in de setting waarin we ons bevinden, met zicht op het middeleeuwse dorp, smaakt de maaltijd nog beter:-)